tiistai 18. tammikuuta 2011

Viekasta ravintoneuvontaa

Lounas on yksi päivän kohokohdista työskentelipä sitten missä maassa hyvänsä. Lounasaikaan meillä on tapana mennä labraporukalla kampuksen ruokalaan, jossa on tarjolla hyvää ja monipuolista ruokaa edulliseen hintaan. Heti ensimmäisellä viikolla aloin kiinnittämään ruuan lisäksi huomiota kassatädin ojentamaan kuittiiin. Sen alareunassa vaikutti nimittäin olevan melkoisen paljon tarinaa, joten työkaverien mussuttaessa viimeisiä riisinjyviään aloin lueskelemaan kuittia tarkemmin.

Pohjimmaiseksi oli tulostettu ostamani aterian sisältämä energiasisältö (kcal), sekä kalsium- (mg), suola- (g) ja proteiinipitoisuus (g). Kuinka kätevää, eikös totta. Tämän lisäksi ylle oli printattu ohjeellinen ravintosisältösuositus yhdelle aterialle, sekä miehille että naisille erikseen. Käytössä on asioiden yksinkertaistamiseksi ns. idioottikoodaus, missä ateria on jaettu punaisiin, vihreisiin ja keltaisiin pisteisiin, joista jokainen on 80 kcal:n arvoinen. Esim. miehelle suositeltu annoskoko on täten 2pt. punaista, 1pt. vihreää, ja 7pt. keltaista. Värien merkitystä ei kuitissa ole sen tarkemmin lähdetty avaamaan, koska sehän saattaisi olla liian hämmentävää huippuyliopiston tutkijoille ja opiskelijoille, mutta eiköhän jokainen kykene nuo suunnilleen päättelemään.

Suositusten alle on tulostettuna ostetun aterian ravintosisältö, joten sitä voi näppärästi vertailla ohjeellisiin arvoihin. Ruokalassa on myynnissä lähinnä erisorttisia valmiiksi annosteltuja ruokia, joten ravintoarvojen määritys on ilmeisimmin tapahtunut etukäteen.
Kuittiin on eriteltynä hinnan lisäksi suositus yhden aterian ravintosisällöstä. Lisäksi nuolten osoittamiin kohtiin on kirjattu ostamasi aterian ravintoarvot (punainen (proteiinit?), vihreä (kasvikset, ja vihannekset?) ja keltainen (rasvat, ja kenties hiilihydraatit???)).
Itse ainakin olen huomannut miten kuittiin tulostuvat arvot ohjailevat osittain omia ruokatottumuksia "parempaan" suuntaan, sillä ohjeellisia arvoja tulee tavoitelleeksi lähes alitajuisesti. Lisäksi kuitin alalaitaan tulostuva kilokalorimäärä on omiaan rajoittamaan ylensyöntiä. Vastaava systeemi olisi kenties syytä lanseerata Suomeenkin.

2 kommenttia:

  1. Univ CO-OP FTW.
    Yleensä sapuska on hyvää, joskin joulun aikaan tarjolla ollut avokaado-liha-riisi-hässäkkä oli aika ällö. Avokaado ei vaan millään ilveellä sopinut sapuskaan, vaikka olikin kivan värinen.

    Juuh, koodin purku on kutakuinkin noin. "keltaisen" arvon kasvamisen voi huomata helposti valitsemalla sen L-koon riisikupposen.

    Jos kampuksellasi on saman firman konbini, niin suosittelen testaamaan juotavaa jugurttia, jonka valkoista pakkausta koristaa lehmä. Se on hyvää.

    VastaaPoista
  2. Konbini löytyy ilmeisesti ruokalan yläkerrasta, mutta enpä ole sinne asti ikinä eksynyt. Pitääkin mennä ensiviikolla ostamaan lehmäjugurttia ;)

    Siitä ei tosiaan pääse minnekkään että safka on tuolla hyvää. Olen ilmeisesti missannut onnekkaasti tuon avokadohässäkän.
    Keltaiset pojot saa tosiaan aika helpolla rikki, jos ottaa paljon riisiä tai jonkun isomman donburin. :/

    VastaaPoista