keskiviikko 29. kesäkuuta 2011

Vespa amino acid mixture

Tämä ytimekkäästi VAAM-nimellä markkinoitu urheilujuoma on esimerkki siitä millaisia innovaatioita saattaa syntyä kun lähdetään tutkimaan päällisin puolin merkityksettömiltä vaikuttavia ilmiöitä. Japanin jättiherhiläisiä tutkinut tohtori sattui aikoinaan huomaamaan että pistiäiset lensivät huomattavan pitkiä päivämatkoja. Ravinnoksi herhiläiset nauttivat ruokkimiensa toukkien erittämää nestettä. Tarkemmat testit osoittivat että kyseinen neste sisältää 17:sta eri aminohappoa. Tutkimuksissa kävi myös ilmi että neste auttoi muuntamaan herhiläisten rasvavarantoja energiaksi.

Tutkimusten pohjalta paikallinen juomavalmistaja kehitteli VAAM-nimisen urheilujuoman, joka markkinointipuheiden perusteella hyödyntää ruumiin rasvavarantoja muuntaen niitä energiaksi. Juomavalmistajan palkkalistoilla olevat tutkijat ovat julkaisseet asian tiimoilta myös useita tieteellisiä artikkeita.  Sydneyn olympialaisissa maratonilla kultaa voittanut japanilainen naisjuoksija Naoko Takahashi mainitsi voittonsa johtuneen em. urheilujuoman nauttimisesta. Lisää juttua ihmejuomasta löytyy täältä.

Testailin juomaa empiirisesti kuntosalikäynnin yhteydessä, mutten voi väittää huomanneeni mitään erityisiä vaikutuksia. Mainittakoon ohimennen juoman olleen maultaan melko laimea ja täten helposti juotava. Tarinan opetuksena olkoon että tuotteeksi asti päätyviä keksintöjä saattaa yliopistoissa syntyä vaikkei alkuperäinen tutkimus tällaisiin päämääriin olisi tähdännytkään.

Treeneihin testausmielessä ostamani VAAM-puteli. Japanin ulkopuolella kyseistä tököttiä ei kauppojen hyllyiltä taida löytyäkään.

4 kommenttia:

  1. Kyllä tuo toimi ihan hyvin kun kokeilin salilla. Ei ollut erityisen tieteellinen koe vaivaisella kahdella otonnalla, mutta kuntoilu sujui paljon paremmin pullollisella.

    Voipi olla että tuon tehot näkyvät vasta kun on kunnolla tarvetta. Japanilaisten taikajuomat eivät ole tunnettuja voimakkuudestaan.

    VastaaPoista
  2. Jep, kyllä itselläkin treenit ihan mukavasti sujuivat juoman voimalla. Voipi olla osaksi placebo-vaikutuksen ansiota. Oikein tuntee miten kehon rasvavarannot muuttuvat energiaksi.

    Markkinointipuheiden mukaan tökötin edut tulevat parhaiten esiin juurikin pidempikestoisissa urheilusuorituksissa. Pitää mennä polkemaan salille kuntopyörää kahdeksi tunniksi ja katsoa miltä tuntuu. Kymmenen otosta ja vertailun vuoksi toiset kymmenen kertaa veden voimalla :D

    VastaaPoista
  3. Testi tosin pitäisi tehdä sokkoutettuna.

    Elikkäs joku toinen litku, joka maistuu lähes samalta. Tai vaikka sellainen testihenkilö, joka ei ole jotain tiettyä limpparia ja tätä juonut aikaisemmin, joten ei siten voi päätellä kumpi oli "ihmejuoma".

    Well, enivei...

    Mäkin pidän silmät auki tuon putelin varalta ja pistän sen sitten tiukkaan Perjantaipullo -syyniin.

    VastaaPoista
  4. Optimi olisi tietysti että testihenkilöitä olisi myös riittävä otos jotta saataisin hieman lisää tilastollista varmuutta. No joo...

    Juomaa löytynee esim. urheilumestojen lähistöillä olevista juoma-automaateista yms. Maultaan toi on hieman kuin laimennettua Pocari sweat:ia tms.

    VastaaPoista