tiistai 3. tammikuuta 2012

Uusivuosi Japanissa

Uusivuosi Japanissa sujui hieman poikkeavissa merkeissä Suomen juhlallisuuksiin verrattuna. Alkuillasta katsoin gaki no tsukai -nimisen ohjelman Uudenvuoden spesiaalia, jossa paikalliset koomikot pyrkivät rangaistuksen uhalla olemaan nauramatta samalla kun ympärillä tapahtuu kaikkea älytöntä. Uusivuosi ei kuitenkaan sujunut pelkästään laatuohjelmia tuijottaen, vaan ennen vuoden vaihtumista suuntasin Yasakan pyhätölle seuraamaan juhlahumua. Kyseinen pyhättö kerää uutenavuotena huomattavan määrän paikallisia, ja näin oli asian laita tänäkin vuonna.
Ihmisiä odottamassa pääsyä Yasakan pyhätölle.
Pääsy juhlapaikalle tapahtui erästä Kioton keskustan pääkatua kävellen. Katu oli tupaten täynnä ihmisiä ja täten suljettu muulta liikenteeltä. Koska väkeä saapuu paikalle massoittain oli paikalla myös lukuisia poliisipartioita ohjaamassa liikennettä. Pyhätölle päästettiin ihmisiä vain "pienissä" erissä, joten omaa vuoroaan joutui odottamaan tovin. Odottelu kylmässä ja ihmismassojen puristuksessa ei ollut herkkua, ja jouduinkin todistamaan miten eräs naishenkilö lähistöllä menetti tajuntansa. Noin parin tunnin vartoilun jälkeen pääsin itsekin etenemään pyhätön portaille ihmismassojen jäädessä odottamaan taakseni vuoroaan.
"Pieni joukko" ihmisiä portaissa.
Pyhätölle mennään uutenavuotena lähinnä rukoilemaan ja hakemaan ns. omikuji -ennustuslappunen, joka kertoo mitä uusivuosi tuo tullessaan. Ympäristöön oli myös pystytetty lukuisia ruoka- ja krääsäkojuja, joissa myytiin mm. mitä erilaisimpia herkkuja. Itse tulin pyhätöllä lähinnä pällistelleeksi meininkiä, sekä ostaneeksi ennustusläpyskän. Ennustuksessa luvattiin semihyvää onnea, joten eivätköhän asiat rullaa kohtuullisen sujuvasti tänäkin vuonna. Ennustuksen paikkaansapitävyys varmistui heti pikimmiten, kun juhlapaikalta löytyi kebab-koju. Sitä piti tietenkin testata, ja eihän se hassummalta maistunut.
.
Omikuji lupailee hyvähköä onnea tuleviin koitoksiin.

Uudenvuoden yö tuli kruunattua nuudeleiden syömisellä ja karaokella. Nuudeleiden syöminen on myös eräs paikallinen juhlaperinne. Pitkien nuudelien ryystäminen ns. toshikoshi soban muodossa on paikallisten uskomusten mukaan kytköksissä pitkään ikään. Yhteenvetona ihan mukava ja erilainen uusivuosi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti