maanantai 14. maaliskuuta 2011

Järistyksestä, pysäköinnistä ja sähkönjakelusta

Lienee paikallaan kommentoida viime aikojen tapahtumia myös blogissa. Järkyttävistä uutiskuvista huolimatta järistys ei ole näkynyt Kiotossa juuri mitenkään. On suorastaan hämmentävää katsella televisiosta kokonaisten kylien poishuuhtoutumista, kun samanaikaisesti paikallinen katukuva on muuttumaton. Paikalliset eivät juurikaan puhu tapahtuneesta. Liekö järkytys liian suurta.

Itse järistystä en ainakaan henkilökohtaisesti huomannut. Astetta kovempaan höykytykseen joutuneiden kokemuksista voi lueskella täältä tai TÄÄLTÄ.

Tokiossa ruuan hamstraus on tyhjentänyt kauppojen hyllyjä osittain, ja kuuleman mukaan bensan säännöstely on myös käynnissä (max. 30 l/asiakas). Kansain alueella ei vastaavia ongelmia ole esiintynyt, mutta katsotaanpa mikä on tilanne loppuviikosta. Itä-Japanissa on myös käynnissä sähkön säännöstely. Länsi-Japaniin ei tämäkään asia vaikuta. Syynä tähän on maan infrastruktuuri.

Labran proffa selosti eilen että kun sähköverkkoa alettiin Japaniin pystyttää joskus Meiji-kaudella (?) tuli tietotaito Itä-Japaniin Pohjois-Amerikasta, kun taas Länsi-Japanin verkkoa pystytettiin Eurooppalaisin opein. Tästä seurauksena Tokion alueella sähköverkon taajuus on 50 Hz, kun taas Nagoyasta länteen käytössä on 60 Hz. Tästä johtuen energiaa ei ole myöskään mahdollista ohjata suoraan Itä-Japaniin. Niinpä en henkilökohtaisesti ole joutunut kokemaan sähkökatkoksia.

Viime viikolla järjestettiin Kiotossa eräs symposium. Tapahtuman pääjärjestelijänä toimiva Touhokun yliopiston professori saapui Kiotoon lentokoneella. Sanottakoon tähän väliin että Touhoku on siis alue johon tsunami ja järistys iskivät pahiten. Kyseisen proffan oli alunperin ollut tarkoitus palata perjantaiksi, mutta ennen järistystä hän oli päättänyt siirtää paluunsa lauantaille. Päätös osoittautui onnekkaaksi. Proffan auto oli vähemmän onnekkaasti pysäköitynä Sendain lentokentälle, joten edessä on varmastikin myös auton vaihto.

Ydinvoimalasta huolestuneille suosittelen oheista linkkiä:
MIT:n tutkijat selittävät tapahtunutta FAKTApohjaisesti.

Perjantaina on tilastojen mukaan rikottu myös tämän blogin päiväkohtainen kävijäennätys. Myös sähköpostitiedusteluja omaan hyvinvointiini liittyen on tullut reippaan puoleisesti. Kiitos niistä. Ei mulla täällä mitään hätää ole.

4 kommenttia:

  1. Pahoitteluni vierailevan proffan autosta. Pysäköintilipuketta taitaa olla turha kanniskella tämän enempää.

    Näitkös Ylen videon armeijan lentotukikohdasta: (ehjäksi jääneet) hävittäjät seisoivat siistissä rivissä putsattuina, ja muutamat monnit harjasivat(!) lentokenttää puhtaaksi tsunamista. Asiallisen tehokasta. Mars pohjoiseen siitä!

    VastaaPoista
  2. Pysäköintilipun voi lähettää huvikseen vaikka vakuutusyhtiöön ;)
    Ei sillä etteikö vakuutusfirmoilla olisi vedenpitäviä Force majeure-pykäliä kaikissa vakuutuksissaan tällaisten tilanteiden varalta.

    Enpäs ole Ylen videoita katsellut. Pitääpä käydä katsastamassa.

    VastaaPoista
  3. Läheltä piti tilanteita juu. Mäkin olin 5 päivää ennen tutinoita Mitossa. No tsunamit ei sinne asti ylettänyt, mutta maa oli näemmä repeillyt ihan kiitettävästi.

    Siitos tuosta taajuushistoriasta. Olinkin vähän pääkopassa miettinyt syytä, mutta en laiskana jaksanut wikiin asti lukemaan.

    VastaaPoista
  4. Eräs tuttu tarinoi eilen että Naganon prefektuurissa on tasan kaksi muuntolaitosta joissa sähköä on mahdollista siirtää verkosta toiseen. Yllättäen se ei tällaisessa tilanteessa näytäkään riittävän :P

    VastaaPoista