lauantai 5. maaliskuuta 2011

Paniikkinappula

Viikko sitten tein viikonloppureissun Nagoyaan. Luotijunien lippuhintojen hipoessa taivaita päätin säästää kukkaroani valitsemalla junan sijasta bussin. Bussimatkustaminen osoittautuikin kelpovalinnaksi. Matkustusmukavuudessa ei ollut valittamista ja ikkunasta pääsi lisäksi tiirailemaan komeita maisemia.

Noin tuntia ennen määränpäähän saapumista alkoi luonto kutsua, joten lukittauduin bussin takapäähän sijoitettuun hotelli helpotukseen. Asianmukaisten proseduurien jälkeen aloin etsiskelemään huuhtelunamiskaa, joka ei totuttuun tyyliin löytynytkään istuimen takaa. Hetken kuikuiltuani onnistuin paikallistamaan napin, joka oli poikkeuksellisesti sijoitettu keskelle seinää lavuaarin yläpuolelle. Huuhtelu hoitui ongelmitta ja kädet pestyäni palasin istumaan paikalleni.

Vietettyäni viihdyttävän viikonlopun Nagoyassa nousin sunnuntai-iltana jälleen bussin kyytin palatakseni kotiin. Aikani nuokuttua alkoi jälleen tuntua aiheelliselta vierailla saniteettitiloissa:
"Tuttu juttu! Täähän menee vanhasta muistista."
Asianmukaisten proseduurien jälkeen painoin refleksinomaisesti seinälle sijoitettua huuhtelunappia. Jostain syystä huuhtelumekanismi ei kuitenkaan lähtenyt toimimaan. Niinpä painoin nappia luonnollisesti uudelleen. Tällä kertaa hieman voimakkaammin. Jälleen tuloksetta:
"Mistäs nyt kiikastaa?!?! Mitähän toi teksti tuossa vieressä tahtoo sanoa??
...
... 
Hätätapauksessa paina oheista painiketta.
...
...
Ups! Gulp!"
Tämän jälkeen paikallistin huuhtelunapin noin kaksikymmentä senttimetriä hätäpainikkeesta vasemmalle. Painikkeet muistuttivat ulkonäönsä ja kokonsa puolesta toisiaan, vaikkeivät täysin identtisiä olleetkaan. Hätäpainike ei epäonnekseni ollutkaan räikeän punainen ja selkeästi erottuva.

Koottua itseni palasin huomiota herättämättä paikalleni. Kuski ei tehnyt elettäkään osoittaakseen että mitään normaalista poikkeavaa olisi tapahtunut, joten kenties en ollut ensimmäinen asiakas joka on erheellisesti sekoittanut painikkeet.

3 kommenttia:

  1. Kuski varmaan ajatteli että seuraavalla pysäkillä dumppaa raadon rotkoon.

    Bussit tosiaan ovat aika mukavia. Jos se vessa löytyy. Ei aina.

    Shinjukun Kinokuniyan WC:n hätänamiska on identtinen muodoltaan ja väriltään vessanvetonamiskasta (semmoinen valokatkaisija), ja se on sijoitettu puoli metriä lähemmäs pönttöä kuin huuhtelunappi. Nyt ovat skarpanneet ja laittaneet satoja nuolia näyttämään että kumpi on oikea. Kaikki kirjoitukset ovat vieläkin hyvin vaikeilla kanjimerkeillä. Ilmeisesti ulkomaalaiset ja alle lukioikäiset lapset eivät ole tervetulleita.

    VastaaPoista
  2. Hätä se on vessahätäkin, joten saa sitä hätänappia painaa.

    hmm...

    Tuon ontuvan tekosyyn merkitys katoaa aika vinhasti käännettäessä japaniksi. Too bad.

    VastaaPoista
  3. Acjama:

    Bussit on kivoja, kunhan ei vain liian pitkään tarvitse kyydissä istua. Henkilökohtainen kipukynnykseni menee jossain 4-5h paikkeilla.

    Kanjeilla nuokin namiskuukkelit oli merkkailtu, joten eipä paljon ole asiaa wc-tiloihin ilman sanakirjaa ellei merkkejä osaa lukea. Tai no, onhan siinä 50-50 mahdollisuus arvata oikein.


    Tatu:

    Oisko se jotain tyyliin:
    非常にトイレ行きたかった。
    Ottaen huomioon ettei sarkasmi tunnu paikalliseen väestöön oikein uppoavan, voisin veikata että yo. selitys saattaisi jopa mennä ihan täydestä :D

    VastaaPoista