lauantai 23. huhtikuuta 2011

Kiitos ja anteeksi

Jokainen Japanissa aikaa viettänyt tietää että kunnollisen leivän löytäminen täältä on lähes mahdotonta. Niinpä kuullessani Kiotossa sijaitsevasta suomalaisleipomosta tunsin siellä vierailemisen eräänlaiseksi kansalaisvelvollisuudeksi.

Leipomon nimi on ytimekkäästi "Kiitos" ja paikkaa pyörittää keski-ikäinen japanilaissetä, joka tarinoi viettäneensä 90-luvulla pari vuotta Lahdessa. Palattuaan Japaniin kaveri pisti leipomon pystyyn ja 16 vuotta myöhemmin on edelleen samalla tiellä.

Suomalainen leipomo.
Paikkaa ei ollut ihan helppo löytää, mutta onneksi kännykän gps-paikannus auttoi perille. Myymälä oli sisätiloiltaan sen verran ahdas ettei sinne juuri muutamaa asiakasta enempää kerralla mahtunut. Tämähän ei toki haitannut ollessani puljun ainoa asiakas. Tarjolla oli karjalanpiirakoita, erilaisia leipiä ja leivoksia yms. Olisin mielelläni ostanut ruisleipää, mutta tarjonta ei miellyttänyt silmää. Niinpä päädyin ostamaan perunalimppua ja leivoksen joka muistutti hieman korvapuustia.

Ostokset
Mystinen korvapuustin ja rusinapullan sekoitus meni alas kahvin kera ihan ok, mutta enpä sen vuoksi lähtisi uudestaan kaupungin toiselle laidalle. Perunalimppu oli myös melkoinen pettymys. On vaikea sanoa missä on menty vikaan, mutta lopputulos ei ollut järin häävi. Säädyllisen leivän metsästys jatkuu. Toistaiseksi japanilaiset voivat pitää leipänsä. Itse pysyttelen misokeitossa.

6 kommenttia:

  1. Ruisleipää ei tosiaan kannata edes kokeilla, mutta toisaalta, kun kuulin minkälaista tietotaitoa ruisleipä vaatii, erityisen paljon ei voi japanilaisia soimata.

    Itsekin kaipaisin leipää sen ainaisen kaffipullan sijaan.

    VastaaPoista
  2. Ei hätää, Azabun National-marketista saa näkkäriä!

    VastaaPoista
  3. Ruisleivän valmistus ei tosiaan taida olla ihan simppeliä. Vaikkei tuo perunalimppu mitään herkkua ollutkaan, niin ei se kuitenkaan paikallisten pullapaahtikselle juurikaan hävinnyt.

    Näkkäri ja kunnon ruisleipä ovat omasta mielestäni hieman eri asioita :) Kaipa paikallinen Ikea jotain näkkäriä täälläkin myy.

    VastaaPoista
  4. Ei näkynyt Ikeassa näkkäriä, eikä hyllyistäkään mitään puuttunut. Piru, mulla on selvä muistikuva, eikä se kovinkaan pilaantuvaakaan ole. Näkkärikin olisi nyt poikaa...

    Aoyaman Kinokuniyassa oli kerran ruotsalaista näkkäriä, keksin kokoisina paloina.

    VastaaPoista
  5. No kieltämättä näkkäri on vähän eri juttu...
    Kōrakuenin Muumi-kahvilan limppu oli mielestäni ihan semisyötävää, joskin toki kallista. Oikein kunnon vanhan hyvän ajan kovaa reikäleipää ei toki saa.
    Ainoa keino taitaa olla valmistaa mokomaa itse...
    Hapankorppuakin olis kiva saada jostain.

    VastaaPoista
  6. Kinokuniyassa pitäisi joskus kyllä käydä. Sieltä saa vissiin tilata tuotteita ihan kotiovellekin. Sepä se olisikin jotain kun tuotaisiin aamusella uunituore ruisleipä suoraan kotiovelle... ja kun tässä nyt kerran unelmoidaan niin haluaisin myös ponin.

    VastaaPoista