lauantai 18. joulukuuta 2010

Kylmä

Tässäpä valituksen aihe jonka avulla saa varmasti Suomesta sympatiat puolelleen kun siellä taistellaan lunta ja pakkasta vastaan, mutta sanottakoon siltikin että täällä on KYLMÄ. Päivälämpötilat ovat viimeaikoina liikkuneet viiden ja kymmenen asteen välillä, kun taas yöllä lähennellään pakkaslukemia. Myönnettäköön etteivät edellä mainitut lämpötilat kuulosta kovinkaan pahoilta, mutta on syytä ymmärtää että kyseessä on hyvin erityyppinen kylmyys suomalaiseen varianttiin verrattuna. Suomalainen kylmyys on ilmastollista, kun taas paikallista kylmyyttä voisi kutsua rakenteelliseksi.

Rakenteellinen kylmyys on sitä kun herää aamulla ennen herätyskellon pärähtämistä siihen että on vaan niin kylmä. Tällä viikolla asuntoni lämpötila on laskenut kymmenen asteen tienoille, ja pahempaa on ilmeisesti tiedossa. Kylmyys on sitä luokkaa että joka päivä tuntuu siltä kuin oltaisiin metsäleirillä. Ainoana erona on että lähin metsikkö siintää horisontin vuortenrinteillä.

Tänään päätin tehdä asialle jotain, ja läksin läheiseen ostoskeskukseen tarkoituksenani ostaa infrapunalämmitin. Sellainen tarttuikin mukaan reilun neljänkympin hintaan. Kotiin päästyäni tulin istuneeksi laitteen edessä puolituntia tekemättä mitään. Hieman kuin nuotion ääressä istuisi. Voisikohan tuon kanssa paistaa makkaroita...

Infrapunalämmitin on hieno laite.
 Lisäksi tuli myös ostettua eräänlaisia lämpöä generoivia laastareita (?), joita voi liimailla vaatteisiin kiinni. Tarjolla oli useampaa eri sorttia joiden käyttöaika vaihteli 12-24 tunnin välillä. Lämmitysteho perustuu ilmeisesti rautajauheen ja aktiivihiilen välillä tapahtuvaan kemialliseen reaktioon. Yritin tuloksetta etsiä netistä tarkempaa tietoa. Tuntuvat kuitenkin toimivan ihan mukavasti.
Mystinen rautajauhe-aktiivihiililämmitin.
Myynnissä näytti olevan myös sähkölämmityksellä varustettuja mattoja, joten mikäli ilmat kylmenevät niin tiedän mitä ostan seuraavaksi.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaisi että ikkunoihin voisi liimata sitä liimapintaista kuplamuovia jolla siihen saadaan eristävä ilmakerros. Nosti entisen kämpän alinta lämpötilaa kolmella asteella ja tekee lämmittimistä paljon tehokkaampia. Niitä saa Home Centereistä ja maksavat noin 1500 jeniä per parvekeikkunan puolikas (2m2).

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkistä! Jotain tuollaista olen yrittänytkin löytää. Suurin lämmönkarkailu tuntuu olevan nimenomaan ikkunoiden syytä. Jännää ettei tältä saarelta tunnu löytyvän tuplaikkunoita mistään.

    VastaaPoista
  3. Eipä kestä.

    Ja ikkunoiden kiskon rakoihin vessapaperia, kunnes löydät niihin karvallista teippiä. Olihan ulko-ovessa kynnys? Niitä saa samasta paikasta teipattavina vaahtomuovimalleina. Draft is a bitch... unless it's Guinness!

    VastaaPoista
  4. Jeps, kynnys löytyy. Ei kämppä järin vetoiselta vaikuta, mutta suuri ikkunapinta-ala päästää lämmön karkaamaan. Eipä tässä varmaan muu auta kuin mennä jouluostoksille home centeriin. Sellainen onneksi löytyy vain kilometrin päästä \o/

    VastaaPoista