maanantai 6. joulukuuta 2010

Terveystarkastus

Tänään pääsin osallistumaan paikalliseen rituaaliin, joka ala-astetyyliin toistuu vuosittain. Kyseinen rituaali on tietenkin terveystarkastus, johon osallistuminen ei muuten ole valinnaista.

Homma alkoi vakuuttavasti aamulla virtsanäytteenotolla. Tämä suoritus oli annettu kotitehtäväksi, joten eipä siinä sen ihmeempiä. Työvälineiksi olin saanut muovisen pipetin joka oli varustettu korkilla, sekä eräänlaisen paperisuppilon. Tarkoituksena oli täyttää ensin suppilo, ja sen jälkeen "harvestoida" sato pipetillä. Paperisuppiloilla on näemmä kuitenkin tapana muuttaa muotoaan kun ne täytetään nesteellä, joten suppilo löytyi hyvin nopeasti pöntöstä (onneksi ei sentään lattialta). Parempi tuuri ensi kerralla.

Itse tarkastusta varten jouduin matkustamaan kaupungin toisella laidalla sijaitsevalle pääkampukselle. Perille päästyäni kävi ilmi etten ollut tulossa tarkastukseen yksin. Paikalle oli lisäkseni saapunut toisenkymmentä eksyneennäköistä ulkomaalaista korkillisine muovipipetteineen.

Lämmittelyksi oli varattu paikallisten vanha suosikki, japanilaiset kaavakesulkeiset. Kaavakkeiden täyttämisen jälkeen testailtiin hieman näköä ja verenpainetta. Seuraavaksi oli vuorossa pituus ja paino, jotka tietenkin kirjattiin huolella ylös. Lopun kruunasi aina yhtä hämmentävä keuhkoröntgenkuva, jonka tarkoitus ei ole minulle vieläkään täysin selvinnyt. Onko tuberkuloosi muka niin yleinen sairaus Japanissa, että keuhkoröntgen tarvitaan vuosittain?

Yhteenvetona terveystarkastus ei kuitenkaan ollut niin perinpohjainen kuin olin pelännyt sen olevan. Toisaalta olisi saattanut olla mielenkiintoista testailla (tai pikemminkin joutua testatuksi) jotain eriskummallisempia terveystarkastushilavitkuttimia.

6 kommenttia:

  1. Lohdutuksena(?) voin sanoa että sama homma jatkuu astuttaessa työelämään. Tuolla lääkefirmassa tosin testaaja-task force tuli parilla valkoisella bussilla paikanpäälle. Virtsat ja veret valutettiin ihan duunipaikalla. Toisen bussin uumenista puolestaan löytyi.... keuhkoröntgenlaite. Yippii!

    Yksi selitys minkä kuulin keuhkokuvailuun on tuolla Santenilla labrassa mahdollisesti hengiteltävät haittahöyryt.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hienolta. Kevättarkastuksia odotellessa ;)

    No onneksi itseni ei tarvinut sentään verinäytettä antaa. Se röntgenlaite tosin oli varmaan jostain kuusikymmenluvulta... mutta ainakaan toistaiseksi hiukset eivät ole vielä tippuneet, joten ehkä säteilyannos ei sittenkään ollut hirmuisen suuri.

    VastaaPoista
  3. No just! Vanhoilla keuhkoröntgeneillä tulee niin napakka annos, että sillä saisi monta nykyaikaista TT-kuvausta tehtyä. Eli jos se otetaan joka vuosi, niin jossain vaiheessa sieltä alkaa kyllä löytymäänkin jotain.

    VastaaPoista
  4. What doesn't kill you only gives you cancer.

    Tässäkö syy siihen että Japanin väkiluvun kehitys on kääntynyt laskuun? Taidanpa askarrella itselleni foliohatun ja ryhtyä selvittämään asiaa :)

    VastaaPoista
  5. Tai koska me ollaan lähinnä kehkoihin suunnattujen säteiden kohteena, niin kannattanee askarrella mieluummin foliorintaliivit (semmoset ku vanhoissa Star Trekeissä).

    VastaaPoista
  6. Hehehee, siinä olisikin röntgensedällä ihmettelemistä kun miettisi mihin säteensä suuntaa :D

    VastaaPoista