tiistai 2. marraskuuta 2010

Hedelmien geometriaa

Ostin sunnuntaina kaupasta hedelmiä, jotka on kasvatettu kuution muotoon. Ideana on että hedelmät on täten mahdollista järjestellä hukkatilan minimoivalla tavalla.

Tämä oli myös supermarketissa käytetyn mainoslauseen ydinajatus, vaikka luulenkin ettei peruskotiäidille joka ostaa esimerkiksi viisi kpl hedelmiä niiden geometrisella muodolla ole suurtakaan merkitystä. Kauppiaille ja kuljetusfirmoille muodosta varmaan onkin etua.

Ostamieni hedelmien japaninkielinen nimi on kaki, joka wikipedian mukaan on englanniksi persimmon. Jos joku sattuu tietämään mikä kyseisen hedelmän suomenkielinen nimi on, niin olisin kiinnostunut kuulemaan. Nettisanakirja tarjoaa ensimmäisenä vaihtoehtona nimeä kakiluumu, mutta kieltäydyn uskomasta että se voisi olla jotain niinkin typerää.

5 kommenttia:

  1. Citymarketissa oli samanlaisia hedelmiä, ei tosin kuution muotoon kasvatettuja. Niiden nimeksi oli merkitty persimon tai persimmon.

    Mahtaako ko. nimellä olla suomalaista vastinetta?

    Mikko

    VastaaPoista
  2. EDICT antoi latinankielisen nimen, joka taas fi.wikipedian mukaan on suomeksi... aika typerä.

    http://fi.wikipedia.org/wiki/Diospyros_kaki

    VastaaPoista
  3. Pitäisiköhän tiedustella Suomen kielitoimistosta? Varmaan ilahtuisivat :)

    VastaaPoista
  4. Hyppäsin kulmikkaasta vesimelonista tänne, ja noista hedelmistä... Ainakin Oitin S-marketissa, missä oon töissä, noita löytyy nimellä kaki. Eli ei oo mitään mielikuvituksekasta suomennosta ainakaan siellä :D

    VastaaPoista
  5. Kyseessä on ilmeisesti yksi maailman yleisimmistä hedelmistä jos niitä kerran löytyy jopa Oitin S-marketista ;)

    Yhdenmukaista suomalaista nimeä ei tekeleelle näytä kuitenkaan löytyvän...

    VastaaPoista